Menü
Anasayfa
Hakkımızda
Ajinomoto Grup
Markalarımız
İnsan Kaynakları
Umami
Ajinomoto İstanbul
Tarihimiz
Bir Bakışta Ajinomoto
Global Network
İnovasyonlar
Sürdürülebilirlik
Amino Asitlerin Gücü
Amino Asitlerin Sırrı
İletişim
Ajinomoto İstanbul
Global Website
Hakkımızda
Ajinomoto Grup
Markalarımız
İnsan Kaynakları
Umami
Ajinomoto İstanbul
Tarihimiz
Bir Bakışta Ajinomoto
Global Network
Bilim ve Sağlık
Amino Asitlerin Sırrı
Amino Asitlerin Gücü
İnovasyonlar
İnovasyonlar
Sürdürülebilirlik
İletişim
Basın Odası
Yatırımcılar
Online Tahsilat
Tarihimiz
Sağlıklı Beslen, Sağlıklı Yaşa.
1908 Japonya’nın en büyük 10 mucidinden biri sayılan Dr. Kikunae Ikeda, deniz yosunu kombunun tat bileşeninin bir amino asit olan glutamat olduğunu ortaya çıkardı ve bu tada “umami” adını verdi.
1909 Dr. Kikunae Ikeda umami fikrinin ticarileştirilmesine yönelik bir girişim oluşturmak amacıyla ortaklık kurmak için kimyager Saburosuke Suzuki’ye başvurdu.
1909 Dünyanın ilk Umami sosu AJI-NO-MOTO® sade bir diyeti daha lezzetli hale getirmek ve Japon halkının beslenmesini umami ile iyileştirmek amacıyla çıkarıldı.
1920 Grup, iş alanlarını aktif bir şekilde genişletirken “Sağlıklı Beslen, Sağlıklı Yaşa” sloganı dünyaya yayıldı.
1950 Ajinomoto Grup ülke dışında büyümeye devam etti. ABD, Brezilya, Filipinler, Tayland ve başka ülkelerde iştirakler kuruldu.
1960 Yabancı şirketlerle ortaklıklar yapılarak, Japonya’da gıda ürünlerinin geniş çaplı çeşitlendirilmesine başlandı. Çeşitlenen gıda tüketim şekillerine karşılık vermek üzere kademeli olarak yeni ürünler çıkarıldı.
1970 İş alanları, dondurulmuş gıdalar, kahve ve yem yapımında kullanılan lisin üretimini kapsayacak şekilde genişletildi.
1990 Ülke dışındaki bölgesel genişleme aktif bir şekilde hızlandırıldı ve Vietnam ve Batı Afrika gibi ülkelerde ilerlemeler kaydedildi.
2000 Miami Üniversitesi’nden araştırmacılar insan dilinde umami tadına özel alıcı hücrelerinin (reseptörler) bulunduğunu belirledi. Bu çalışma ile umami tadı beşinci tat olarak kabul edildi.
2006 Beslenmeyle ilgili global sorunları çözmeyi amaçlayan “Gana Beslenmeyi İyileştirme Girişimi” başlatıldı
2011 Ajinomoto İstanbul kuruldu.
2013 Türkiye’nin köklü gıda üreticilerinden Kükre Gıda A.Ş.’nin yüzde 50’si satın alındı.
2017 Türkiye’de büyük bir gıda şirketi olan ve Bizim Mutfak markasıyla hazır çorba, bulyon, yemek harçları, pudding, krem şanti, çikolatalı sos gibi ürünleri bulunan Örgen Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. satın alındı.
2017 Kemal Kükrer markası ürünlerini bünyesinde bulunduran Kükre Gıda A.Ş.’nin tamamı satın alındı.
2018 Örgen Gıda A.Ş. ve Kükre Gıda A.Ş. iştirakleri birleştirilerek faaliyetlere “Ajinomoto İstanbul Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi” olarak devam etme kararı alındı.