Ajinomoto Çalışanları “Çorbada Bizim de Tuzumuz Olsun” Dedi

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya genelinde 840 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor. 2050 yılında 10 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun beslenme ihtiyacının karşılanabilmesi içinse küresel gıda üretiminin yüzde 50 artması gerekiyor. Japonya’nın en büyük, dünyanın 23.büyük gıda üreticisi olan Ajinomoto, bu hedefe katkı sağlamak için dünya genelinde gıda kaynakları, sağlıklı beslenme ve küresel sürdürebilirlik sorunlarına çözüm yaratmayı amaçlayan çalışmalara imza atıyor. Türkiye’deki yatırımlarına 2017 yılında hız vererek ülkenin en önemli gıda üreticileri arasına giren Ajinomoto, aynı sürdürebilirlik ve sosyal sorumluluk anlayışını Türkiye’de de sürdürmeye ve önemli projelere imza atmaya kararlı. İlk adım olarak da Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile bir işbirliğine imza attı. Ajinomoto çalışanları aileleriyle birlikte Dünya Gıda Günü’nde gıdaya erişim hakkına dikkat çekmek için Çorbada Tuzun Olsun Derneği’yle birlikte evsizlere kendi ürettiği Bizim Mutfak çorbalarını dağıttı. Dağıtıma Örgen ve Kükre Gıda Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Sinan Altun, Örgen ve Kükre Gıda Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Toru Okazaki ve diğer üst düzey yöneticiler de katıldı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, ‘dünya genelinde açlık, kıtlık ve gıda güvenliği konularında farkındalık yaratmak ve dünya nüfusunun tamamının besleyici gıdalara ulaşmasına yardımcı olmak’ amacıyla 16 Ekim tarihini ‘Dünya Gıda Günü’ olarak ilan etti. Kamuoyunun bilinçlendirilmesi, gıda kayıp ve israflarının azaltılması ve gıda güvenliğinin sağlanması açısından farkındalık sağlamak hedefiyle her yıl düzenlenen Dünya Gıda Günü etkinlikleri, açlık problemi yaşayan insanlar hakkında farkındalık yaratıp faaliyete geçilmesini sağlıyor, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasını mümkün kılıyor. Bugün dünya nüfusunun tamamını rahatlıkla doyurabilecek kadar gıda mevcut olduğu halde yaklaşık 840 milyon kişi açlıkla karşı karşıya. Uzmanlar, 2050 yılında ise 10 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun beslenme ihtiyacının karşılanabilmesi için küresel gıda üretiminin yüzde 50 artması gerektiğini vurguluyor. Bu tablo, küresel sürdürebilirlik ve gıdaya erişim konusundaki çalışmaların önemini ortaya koyuyor.

130 ülkeye yayılmış satış ağı, 30 ülkedeki 118 fabrikası ve 32 bin 734 çalışanı ile Japonya’nın en büyük, dünya genelinde ise 23. büyük gıda üreticisi olan Ajinomoto, global ölçekte gıda kaynakları, sağlıklı beslenme ve küresel sürdürebilirlik sorunlarının çözümü konusunda çalışıyor. Ar-Ge gücü ve en ileri gıda teknolojileri sayesinde dünya genelinde gıda kaynaklarının sürdürülebilirliğine odaklanan Ajinomoto, birçok ülkede de gıda konusunda fark yaratan sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiriyor.

2013 yılında girdiği Türkiye pazarında, yatırımlarını 2017 yılında daha da hızlandıran Ajinomoto, Türkiye’de de aynı sosyal sorumluluk anlayışıyla hareket edecek. İlk adım olarak dünyada açlık ve yoksulluk ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirilen Dünya Gıda Günü’nde örnek bir etkinlik gerçekleştiren Ajinomoto’nun çalışanları ve aileleri, Çorbada Tuzun Olsun Derneği’yle beraber hazırladıkları Bizim Mutfak çorbalarını evsizlere dağıttı.

“Çorba önemli bir sembol”

Çorbada Tuzun Olsun Derneği, sokakta yaşamak zorunda kalan evsizler için insani yardım çalışmaları yapıyor. Ana amaçları bu yardımlar zemininde evsiz insanları topluma geri kazandırabilmek.

Çorbada Tuzun Olsun Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Türker, evsiz insanları topluma geri kazandırmak için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Sokakta yaşamak zorunda kalan insanların en temel ihtiyaçlarından biri olan beslenme ihtiyacı ve en temel haklarından biri olan beslenme hakkını sağlamak ile birlikte onları topluma geri kazandırma noktasında çorba bizim için bir amaç değil bir araç. Bir kase çorba ikram ederken ‘Merhaba, nasılsınız?’ demek, bu insanlara yalnız olmadıklarını hissettirmek ve onlarla diyalog kurmak, onların hayata tutunmaları için bir dal uzatmak anlamına geliyor. Çorba önemli bir sembol… İstanbul’da yaptığımız saha çalışmaları neticesinde gizli evsiz (ev denilemeyecek, minimum yaşam koşullarını bile sağlayamayan alanlarda kalan) ve açık evsiz (parklarda, bankamatik önleri gibi açık alanlarda kalan) 10 bin civarı evsiz olduğunu öngörüyoruz. Şu an günlük gıda dağıtımı faaliyetimizde Beyoğlu’ndaki evsizlere ulaşıyoruz. Günlük (her gün ortalama 300 kişiye) gıda dağıtımı faaliyetiyle İstanbul’daki evsizlerin tamamına ulaşabilmeyi ve evsizleri topluma kazandırmaya yönelik çalışmalarımızı tüm Türkiye’de hayata geçirebilmeyi istiyoruz. Hedeflediğimiz toplumsal kalkınma noktasında, kendisi de artık Türkiye’de çorba üretmeye başlamış Ajinomoto’nun da ‘çorbada tuzumuz olsun’ diyerek yanımızda durmasını çok önemsiyoruz.”

“Gıdaya erişim, insanlık hakkıdır”

Ajinomoto Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Hülya Gündoğan Uçarlar, gerçekleştirdikleri etkinliğin bir başlangıç olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Ajinomoto, Ar-Ge gücü, inovasyon teknolojileri ve sürdürülebilirlik anlayışı ile dünya genelinde gıda kaynakları, sağlıklı beslenme ve küresel sürdürülebilirlik sorunlarının çözümüne katkı sağlamayı öncelikleri arasında görüyor. Bu alanda çok önemli çalışmalar gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor. Yeni girdiğimiz Türkiye’de de aynı anlayışla faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Bunun ilk ve örnek teşkil edecek adımını, Birleşmiş Milletler’in açlık ve yoksulluk konusunda farkındalık yaratmayı hedeflediği 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde attık. Gıda kaynaklarına erişimi kısıtlı insanlara elimizi uzatmak, onlara destek olmak ve bu konuya dikkat çekmek için, çalışanlarımız ve aileleri ile birlikte biz de gönüllü olduk ve Çorbada Tuzun Olsun Derneği ile birlikte evsizlere çorba dağıttık. Biz gıda kaynaklarına erişimin, bir insanlık hakkı olduğuna inanıyor ve bu hakkın tüm insanlar tarafından kullanılabilmesini istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

FOTOĞRAFLAR

1 thought on “Ajinomoto Çalışanları “Çorbada Bizim de Tuzumuz Olsun” Dedi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.